Kategori: SO C

Handelsmönster i världen, globalisering del 1

Här finns en planering på det sista momentet inom SO som vi började jobba med förra veckan: Handelsmönster i världen

Här hittar du den presentation som jobbat och kommer att fortsätta att jobba med under resten av momentet: Handelsmönster i världen PPT

Här hittar du de frågor som ligger till grund för bedömningen: Frågor inför muntlig bedömning handel

Om du vill repetera genom att titta på den film vi såg under första passet kan du logga in på SLI.se här: Spårbart – Varifrån kommer våra kläder?

En kortfilm om begreppet globalisering finns här: Fatta ordet

En kortfilm om rättvis handel finns här:  All rätt i världen: Rättvis handel

En annan kort film handlar om hur containertrafiken har förändrat vår handel: How containerization shaped the modern world 

Om du loggar in på SLI.se finns det många fler filmer att titta på, vet du att du lär dig bäst genom film så kan det vara bra att titta på vad de har att erbjuda!

 

SO – Hållbar utveckling och våra naturresurser

Vi jobbar just nu med våra naturresurser och hur vi kan använda dem på ett hållbart sätt. Här finns en presentation om hållbar utveckling.

Vissa elever skriver och andra elever kommer presentera uppgiften muntligt. Oavsett vilket så kan ni följa mallen och matrisen som du hittar här: Vem äger rätten till våra resurser

SO-prov vecka 8

För att förbereda dig inför SO-provet nästa vecka kan du repetera i Samhällskunskapsboken s. 168-173 och 180-189. Sammanställning på viktiga begrepp och instuderingsfrågor finns på s. 179 och 192-193. (S. 174-178 handlar om politiska partier och kan läsas vid intresse, samma sak med s. 190-191 som handla om EU.)

Här hittar ni den presentation som vi gått igenom på lektionerna
Sveriges politiska system PPT

Det kan också vara bra att repetera genom att titta på de filmer vi sett på lektionerna. Du behöver din inloggning till SLI, den har du skapat själv eller kan skapa nu via deras hemsida.

Liberalism
Konservatism

Socialism
Ekologism
Feminism
Statsskick

 

 

Demokratin växer fram

Vi har kommit fram till den avslutande delen av åttans historieundervisning och den kommer handla om demokratirörelsen som växer under slutet på 1800-talet. Den här presentationen går jag igenom på lektionen på måndag (8E) eller tisdag (8C). Den bygger på sidorna 184-187 i historieboken som ni gärna får repetera hemma.

På engelskan ska ni se filmen Suffragette och sedan gör vi tillsammans och enskilt en analys av filmen ur ett källkritiskt perspektiv där ni även får undersöka filmens historiebruk.  Uppgiften görs klart under vecka 4 och ska vara inlämnad senast fredag 26 januari.

 

SO 8E och 8C

Här finns ett Quizlet med begreppen från kapitlet om Industrialiseringen:

SO Franska revolutionen 8C och 8E

På måndag har vi läxförhör på s 129-136. Dessutom har ni begreppen på dessa sidor  (fetade ord) och de på s 143. Om du vill träna på orden som finns i kapitlet om den franska revolutionen så finns en Quizlet här nedan.

Här är en repetition av kapitlet med en Prezi. Titta gärna igenom den…

Planering Historia HT2017

Här finns planeringen för det vi jobbar med under resten av den här terminen.

Planering Upplysningen och Revolutionernas tid

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén